Will Tura

Will Tura werd geboren als Arthur Blanckaert. Zijn muzikale talent viel al vroeg op. Hij was negen bij zijn eerste optreden. Zijn ontdekker, Walter Richard, bedacht zijn artiestennaam: Will Tura. Vanaf zijn twaalfde stond Will vaker op het podium. Accordeon, piano, gitaar: de kleine ‘Tuur’ had alle instrumenten onder de knie en ontpopte zich tot vaste waarde bij enkele bekende orkesten. Maar zijn muzikale ambities gingen verder. Producer Jacques Kluger nam hem onder contract. 

Aanvankelijk zong Tura covers, maar al snel ontdekte Jacques dat Will niet alleen een goede zanger, muzikant en entertainer was, maar bovenal een getalenteerde componist. 

In 1963 zong Tura voor het eerst een eigen compositie, ‘Eenzaam zonder jou’. Hij kreeg de smaak te pakken en maakte samen met Nelly Byl de ene nummer 1 hit na de andere. Begin jaren tachtig nam Tura Steve Willaert aan als orkestleider. Er ontstond een symbiose tussen hen. Tura ging ook de uitdaging aan om symfonische concerten te brengen. Samen brachten ze voor het eerst de symfonische versie van Eenzaam zonder jou en Mooi, ’t leven is mooi op de Koningsfeesten. Hierdoor werd Will bij de Koning ontvangen en tot ridder geslagen. Hij kreeg de moeilijke opdracht om te zingen op de begrafenis van koning Boudewijn. Will heeft lak aan de hokjesmentaliteit en wil alle muziekstijlen brengen. Van croonermuziek over jazz, gospel en rock-’n-roll. Zelfs een eenmalige rap schrok hem niet af. Een album met Elvis-songs met Elvis’ originele muzikanten? Check! Een album met het Philharmonic Orchestra in Londen? Check! Een Engelstalig album met Nat King Cole-songs? Check! Will Tura heeft inmiddels 66 studioalbums uitgebracht, meer dan 500 nummers opgenomen waarvan hij er meer dan 300 schreef. Zijn componeertalent werd extra bevestigd door de twee Turalura-albums. Niemand in Vlaanderen kon zo zijn muzikale stempel over 5 (6?) decennia brengen als Tura. Er stond nog één ding op Wills muzikale bucketlist: de muziek componeren voor een grote musical. Vandaag is het zover, bij 40-45.